Lysdiodlampa

En diodlampa, lysdiodlampa eller LED-lampa (Light Emitting Diode) är en lampa bestående av en eller flera lysdioder monterade i en sockel för att kunna ersätta till exempel vanliga glödlampor.


Läs mer

Mer information om Lysdiodlampa

Lysdioden uppfanns i mitten av 1920-talet och den första lysdioden med synligt ljusspektrum utvecklades 1962. 1970 kom nya lysdiod-färger till och man hade nu en grön och en röd färg, vilket gjorde att man nu även kunde skapa gult lysdiod-ljus. Forskarna fokusera därefter på den blå färgen, eftersom man med den och de övriga färgerna skulle kunna åstadkomma en lysdiod med vitt ljus. Ljusstyrkan var vid tidpunkten fortfarande svag och först på 1980-talet kunde man frambringa ett lysdiod-ljus som var kraftigt nog att kunna användas utomhus i solljus. Idag finns lysdioder i många olika färger, från infrarött över de synliga färgerna till ultraviolett, samt numera även kallvitt och varmvitt.

Du vet väl att …

… de produkter vi visar på webbplatsen bara är ett urval av vad vi kan erbjuda? Hör gärna av dig om du saknar något eller har några funderingar.

Stigab Stig Ödlund AB
Lunastigen 3, 141 44 Huddinge
Tel: 08-97 09 90
E-post
apartmentsmartphoneclock